loader image
Veeam Onedrive Backup

Miért érdemes OneDrive biztonsági mentést használni

Tartalomjegyzék

Ma már természetes, hogy céges tartalmainkat – dokumentumokat, prezentációkat, táblázatokat – bármikor, bárhonnan elérhetjük. A mindennapi gyakorlat része az is, hogy nem osztunk meg közvetlenül egymással nagyméretű adatállományokat, hanem azokat egy, mindkét fél számára megbízható felhőszolgáltatónál helyezzük el és csak az azokra mutató linket osztjuk meg. A Microsoft OneDrive, illetve a OneDrive for Business a legnépszerűbb ilyen, nyilvános felhőtárhelyek közé tartoznak.

Ezért éri meg OneDrive for Business felhős tárolást használni

A Microsoft a OneDrive és a OneDrive for Business szolgáltatást más-más felhasználói szegmens számára fejlesztette ki. Az 5 GB ingyenes tárhelyet kínáló OneDrive kényelmes felhős megoldás az otthoni felhasználók számára, viszont nem elégíti ki az üzleti felhasználók igényeit.

A OneDrive for Business amellett, hogy 1 TB (1000 GB) tárhelyet biztosít minden felhasználónak, az adatmegőrzés, az eDiscovery, a fájl audit / riportolás szolgáltatásokat is tartalmazza. Ezen felül a OneDrive for Business képes a File Exploreren keresztül a helyben tárolt fájlokkal is szinkronizálni a felhőben tárolt adatokat.

Fájlok véletlen és szándékos törlése a OneDrive for Businessről

Ahogy a sajt gépen tárolt adatok esetében, úgy a Microsoft OneDrive for Business használatakor is előfordulhat, hogy véletlenül töröl valamilyen adatokat. Szerencsére a Microsoft felhős tárolója is kétlépcsős törlési protokollt alkalmaz. Az első ciklusban úgynevezett „gyorstörlés” (soft delete) történik, amikor az adatok a Lomtárba kerülnek. Innen a felhasználó és az adminisztrátor is kiveheti és visszahelyezheti a helyére. Amennyiben ez nem történik meg, 90 nap után a végleges törlés (hard delete) lép életbe, ezután az adatokat már nem lehet elérni.

Hasonló ciklus zajlik le egy felhasználói fiók törlésekor (például cégből való kilépés esetén) is. Ilyenkor az adminisztrátor beállíthat egy megtartási intervallumot. Ezen belül a megjelölt fájlokhoz akár más felhasználónak is jogosultságot adhat. Így egy fiók törlésen nem okoz fennakadást a munkában. A beállított megtartási idő után a fájlok törlődnek.

Ki védi meg a OneDrive-on lévő adatokat?

Sajnos még mindig sokan hiszik azt, hogy egy felhős szolgáltatás használata automatikusan az oda feltöltött adataik védelmét is jelenti. A OneDrive for Business szolgáltatásra való regisztrációval a felhasználó elfogadja a Microsoft Shared Responsibility (kölcsönös felelősségvállalás) modelljét. Ez pontosan meghatározza, hogy az alkalmazott modellen belül ki miért felelős. A OneDrive a Software as a Service (SaaS) modellen alapul. Ebben az esetben a Microsoft biztosítja a fizikai hátteret (a “vasat”, amin a felhő működik), az alkalmazást, ahova az adatok kerülnek (OneDrive for Business) és a felhasználók azonosítását végző szoftvert.

Ezzel szemben a szolgáltatást igénybe vevő cég felel a felhasználók adatainak a hitelességéért, a kapcsolódó eszközökért és magukért az adatokért. Ebből következik, hogy a feltört felhasználói fiókokért, a nem engedélyezett eszközök csatlakoztatásáért és az adatvesztésért, vagy az adatok módosításáért (vírus) a felhasználó / vagy a felhős szolgáltatást igénybe vevő cég felel.

A Veeam Backup megvédi a OneDrive-on lévő adatait

A Veeam Backup for Microsoft 365 a Veeam Microsoft SaaS alkalmazásai (SharePoint Online, Exchange Online, Microsoft Teams, és OneDrive for Business) számára kifejlesztett mentési megoldása. Az alkalmazás lényege, hogy Microsoft 365 adatait biztonságos helyre, helyi telepítésű eszközre, vagy különböző adattárolókra (object storage) menti.

A Veeam Backup elkülöníti a jogosultságokat, ezzel egy másodlagos védelmi szintet hoz létre. Így egy feltört fiók nem veszélyezteti az egész rendszert. A Veeam biztonsági mentést készít az összes jogosultságból és beállításból, így egyszerűbbé válik a visszaállítás az eredeti helyen. Csak néhány kattintás, hogy egy teljes cég minden adata újra a helyére kerüljön.

A Veeam Backup többféle visszaállítást tesz lehetővé. A visszaállítás történhet egy új helyre, az adatok exportálhatók, vagy akár a végfelhasználónak is elküldhetők e-mailben.

Minden mentett alkalmazáshoz tartozik egy, az alkalmazás adataihoz kialakított “restore explorer”. Ebbe integrálva van egy részletes kereső, ami a teljes cég mentése alapján képes egészen részletes eredményt adni. A Veeam Backup for Microsoft 365 bármilyen helyzetben egyszerűvé teszi az adatok helyreállítását.

Összegzés

Ma már természetes számunkra, hogy a felhőbe mentjük el adatainkat, az oda mutató linkekkel osztjuk meg az információkat. A felhős alkalmazások sokakban azt a tévképzetet keltik, hogy az oda “fellőtt” adatokat nem veszélyeztetheti semmi, hiszen azokat védi a felhőszolgáltató. Microsoft OneDrive for Business SaaS alkalmazását (a Microsoft 365 alkalmazásával együtt) hatékonyan, rugalmasan és gyors visszaállítási képességgel védi a Veeam Backup for Microsoft 365 szoftvere.


Elnyerte tetszését a Veeam Backup for M365? Vegye fel velünk a kapcsolatot, szakértő munkatársaink segítségére lehetnek egyedi igényei átbeszélésében, a megfelelő licence-csomagok kiválasztásában.

Elnyerte a tetszését cikkünk?
Ossza meg másokkal is!
Megosztás Facebook-on
Megosztás Twitter-en
Megosztás Linkedin-en
Megosztás Email-ben
Legutóbbi bejegyzéseink