loader image
megelőző karbantartás fontossága veeam

Hogyan segíti a Veeam a preventív karbantartást?

Tartalomjegyzék

Murphy törvényéből jól tudjuk, hogy ami elromolhat, az el is romlik. Nagyon nem mindegy azonban, hogy ez mikor és milyen körülmények között történik meg, és hogy a hiba hogyan hárítható el.

A tervezett, preventív karbantartás egy egyszerűbb, gyors beavatkozás, ami képes biztonságosabbá tenni és meghosszabbítani egy eszköz életét. Ezzel szemben a reaktív karbantartásra csak akkor kerül sor, ha már baj van. Hogy ez mikor következik be, az lényegében kiszámíthatatlan (Murphy egy másik törvényének megfelelően mindig akkor, ha egy munka nagyon fontos, sürgős.) Az ilyen karbantartás költségei viszont jóval magasabbak, mint a megelőző (prediktív) karbantartásé. 

A preventív karbantartás előnyei

Bár a preventív karbantartásról sokaknak csak a nagy gyárcsarnokok hatalmas gépeinek karbantartása jut eszébe, valójában nagyon sok területen, így például az adatközpontok esetében is felmerül ennek szükségessége.

Ha ragaszkodik az előre megtervezett időpontokhoz, alaposan megvizsgálja és megoldja az adatközpontban felmerülő hibákat, a következő előnyökhöz jut:

  • Megnövekedett energiahatékonyság. Egy adatközpont jelentős mennyiségű energiát használ. A berendezések energiafogyasztásának rendszeres ellenőrzésével számottevő költség takarítható meg.
  • Megnövekedett élettartam. Egy szerver komponenseinek az élettartama véges. A követelményeknek meg nem felelő környezetben (magas hőmérséklet, por, feszültségingadozás stb.) működő eszköz hamarabb tönkremegy.
  • Környezeti fenntarthatóság. Egyre fontosabb szempont, amihez a rendszeres, tervezett karbantartás nagymértékben hozzájárulhat.
Preventív karbantartás

A preventív karbantartás fajtái

Bár a preventív karbantartásnak több fajtája is létezik, nem nehéz észrevenni, hogy sok bennük a közös jellemző. Az egyes fajták az adtaközpont karbantartási stratégiájának megfelelően kombinálhatók is egymással.

Tervezett karbantartás


Ilyenkor az eszközök állapotát, működését megfelelő idő-intervallumokban ellenőrizzük. A cél a szerverek megbízhatóságának ellenőrzése, a rendszeres tisztítás elvégzése, és az esetleges kisebb hibák kijavítása. A tervezett karbantartás hátránya a nagy időigény, illetve hogy nem veszi figyelembe az eszközkopást.

Prediktív karbantartás


Ehhez a fajta karbantartáshoz speciális, a szerverek állapotát monitorozó eszköz szükséges. Az ehhez tartozó érzékelők vibráció, infravörös hőtérkép, ultrahangos szkennelés és más módszerek segítségével mérik az eszközök kopását. Az adatok alapján előre látható az egyes részegységek javításának, illetve cseréjének szükségessége. A módszer hátránya a magasabb költség, illetve az adatok interpretálásához szükséges szakértelem megléte.

Proaktív karbantartás


A prediktív karbantartás modernebb változata, ami a hibák okainak feltárására is alkalmas. Ez nem egy rendszeres karbantartási módszer, hanem csak működési zavarok esetén szokás alkalmazni. Ennek a karbantartási fajtának a fő célja az eszközök élettartamának a meghosszabbítása.

Preventív karbantartás a Veeam segítségével

A Veeam több olyan eszközt is biztosít a felhasználóknak, melyek már akkor segítenek az adatokkal kapcsolatos problémák azonosításában, mielőtt még vészhelyzet állna elő.Segítségükkel elkerülhető például, hogy vírust tartalmazó mentésből állítsa helyre adatait.

A Secure Restore ellenőrzi, hogy “tiszta”, malware-től mentes-e a biztonsági mentés, a SureBackup és SureReplica eszközökkel pedig még előzetesen ellenőrizhető, hogy visszaállításra alkalmasak-e az adatok.

Veeam - A VID naplóelemzését igénye szerint bárhogy ütemezheti.
A VID naplóelemzését igénye szerint bárhogy ütemezheti.

A Veeam egyik legújabb, de máris közkedvelt eszköze a Veeam’s Intelligent Diagnostics (VID). Ez sokban hasonlít a korábban leírt preventív modellhez. Veeam One rendszere nagy mennyiségű szignatúrát tartalmaz, melyek a Veeam környezetben (Veeam Backup & Replication szerverek, proxik, adattárak stb.) esetlegesen felmerülő hibákat írják le. Ezek a gyártótól származó adatokon alapulnak és rendszeresen frissülnek. Ha az Ön környezetében bármilyen olyan jelenség fordul elő, ami hibához vezethet, nagyon valószínű, hogy ez már máshol is előfordult és sikerült azt megoldani. Egy ilyen, ismert hiba azonosítása után elég elfogadni a kész megoldási javaslatokat és ezzel a probléma meg is oldódott.

Veeam szignatúra elemzés a gyakorlatban
Szignatúra elemzés a gyakorlatban

Összegzés

A tervezett (proaktív) karbantartással meghosszabbítja berendezései élettartalmát és – ami talán ennél is fontosabb – elkerülheti a kellemetlen meglepetéseket.

A tervezett karbantartás informatikai környezetben is rendkívül fontos. A Veeam megoldásaival megelőzhetők a vészhelyzetek, abban a nyugodt tudatban végezheti munkáját, hogy adatai biztonságban vannak és folyamatosan rendelkezésére állnak.

Felkeltette érdeklődését a Veeam technikai problémák megelőzésében használható adatbiztonsági megoldásai? Vegye fel szakértő kollégáinkkal a kapcsolatot, akik segíthetnek a megfelelő licenckonstrukció kiválasztásában.

Elnyerte a tetszését cikkünk?
Ossza meg másokkal is!
Megosztás Facebook-on
Megosztás Twitter-en
Megosztás Linkedin-en
Megosztás Email-ben
Legutóbbi bejegyzéseink