loader image

Miért érdemes már a legkisebb vállalkozásoknak is használnia hibrid felhő megoldásokat?

Tartalomjegyzék

A rendületlenül gyorsuló, egyre digitálisabb világunkban a rugalmasságot, költséghatékonyságot és biztonságot nyújtó technológiai megoldások megtalálása lett talán a legfontosabb ahhoz, hogy versenyelőnyre tehessünk szert. Ez különösen igaz a kis- és középvállalkozásokra, ahol mind az anyagi erőforrás, mind a technológiai szakértelem gyakran korlátozott, ugyanakkor nagy szükségük van az agilitásra. A hibrid-felhő modell erre a kihívásra kínál átfogó megoldást.

A hibrid felhő előnyei

A hibrid felhőkörnyezetek egyesítik a nyilvános felhőszolgáltatások (mint amilyen például a méltán népszerű Microsoft Azure) erősségeit a helyszíni privát felhők vagy dedikált szerverek testreszabhatóságával. Ez a hatékony kombináció lehetővé teszi a KKV-k számára, hogy egyedi üzleti igényeikhez igazítsák infrastruktúrájukat. Az alábbiakban bemutatjuk, hogy miért fordulnak a kis- és középvállalkozások egyre gyakrabban a hibrid-felhő-megoldások felé, és hogyan segítheti ez őket:

1.    Költségoptimalizálás

A hibrid felhő mindkét „világból” a legjobbat hozza a költségek tekintetében: a fokozott biztonságot igénylő adatok a privát felhőben maradhatnak, kiszámítható költségekkel, míg közben a skálázhatóságot igénylő alkalmazások, mint például egy weboldal, elhelyezhető a nyilvános felhőben, lehetővé téve az erőforrások zökkenőmentes méretezését, így csak azért a szolgáltatásért kell fizetni, amit ténylegesen használunk. Ez a megközelítés lehetővé teszi a KKV-k számára, hogy a legtöbbet hozzák ki minden befektetett forintból.

2.    Páratlan rugalmasság

A hibrid felhő alkalmazása egyet jelent az alkalmazkodóképesség növelésével. A kis- és középvállalkozásoknak gyorsan kell reagálniuk a piaci változásokra vagy épp a kereslet hirtelen növekedésére (pl. egy Black Friday folyamán). A hibrid felhő használatával cégünk többé nem lesz rabja egy zárt IT-infrastruktúrának. A szezonális terhelések, esetleges ideiglenes tesztelési környezetek vagy akár a forgalom váratlan kiugrásai könnyen kezelhetők, ha a nyilvános felhő felé is tudunk „nyújtózkodni”. Így kiemelkedő üzletmenet folytonosságot biztosíthatunk anélkül, hogy be kellene fektetni egy olyan hardverbe, amely az év nagy részében tétlenül áll.

3.    Továbbfejlesztett adatvédelem és katasztrófa-helyreállítás

Az adatok mára a cégek éltető elemeivé váltak. A hibrid-felhő-stratégia jelentősen javíthatja az adatvédelem és a katasztrófa-helyreállítás (DR) hatékonyságát. A fontos adatokról biztonsági másolat készülhet, amely replikálható privát és nyilvános felhőhelyekre is, így biztosítva az alapvető redundanciát és a visszaállíthatóságot még a legrosszabb forgatókönyv esetén is. A hibrid felhő tehát biztosíthatja, hogy kritikus fontosságú információi biztonságban maradjanak és hogy csökkenthesse az állásidőt probléma esetén.

4.    Teljeskörű adatbiztonság

A biztonsági aggályok gyakran arra késztetik a kis- és közepes méretű szervezeteket, hogy csupán helyszíni IT-infrastruktúrát tartsanak fenn. A hibrid stratégia azonban korán sem veszélyezteti az adatbiztonságot. A privát felhő lehetővé teszi a legérzékenyebb adatok, alkalmazások és szabályozási követelmények házon belüli kezelését, a biztonsági rendszerek teljes kontrollja mellett. Ez kombinálható a piacvezető nyilvános felhőszolgáltatók fejlett kiberbiztonsági képességeivel, amelyek így többrétegű védelmet biztosítanak, és minimalizálják a sikeres kibertámadások esélyét.

5.    Híd a teljes felhő migrációhoz

Sok kis- és középvállalkozás a nyilvános felhőszolgáltatások teljeskörű rugalmasságára vágyik, de a teljes átállás a felhőbe ijesztőnek tűnhet. A hibrid felhő ezzel szemben egy „hídként” szolgál. Lehetővé teszi a munkaterhelések fokozatos áttelepítését, a felhőalapú natív szolgáltatásokkal való kísérletezést, valamint a munkatársak képzését anélkül, hogy befolyásolnánk az üzleti tevékenységet. Ezzel a megközelítéssel elkerülhetőek a teljes migráció közbeni esetleges leállások, és időt adhatunk a felhőközpontú készségek és szakértelem elsajátítására.

Amiket érdemes figyelembe venni hibrid felhő környezet kialakításakor

A hibrid felhő előnyeinek teljes kihasználása érdekében a kis- és középvállalkozásoknak érdemes figyelniük a következő kulcsfontosságú tényezőkre:

  • Kapcsolódás: A privát és a nyilvános felhő közötti zökkenőmentes adatáramlás kulcsfontosságú. Győződjön meg arról, hogy a helyszíni infrastruktúra megbízható sávszélességgel és a két környezet közötti zökkenőmentes kommunikációhoz szükséges integrációs eszközökkel rendelkezik.
  • Felügyelet: A hibrid architektúrák mind a privát felhő, mind a nyilvános felhő-erőforrások kezelését és felügyeletét igénylik. Fontolja meg a speciális eszközök használatát, vagy egy szolgáltatóval (MSP) való együttműködést, hogy egyszerűsítse ezeket a műveleteket, és hogy teljes kontrollja lehessen a hibrid ökoszisztémán.
  • Adathordozhatóság: Gondoskodjon arról, hogy az adatok könnyen be- és kiléphessenek a nyilvános felhőből. Keressen olyan gyártófüggetlen megoldásokat, amelyek szükség esetén lehetővé teszik az egyszerű adatmigrációt.

Veeam: Az Ön hibrid felhőpartnere

A Veeamnél tisztában vannak azokkal az egyedi kihívásokkal, amelyekkel a kis- és középvállalkozások szembesülnek. Adatvédelmi és magas rendelkezésre állási megoldásaikat úgy alakították ki, hogy zökkenőmentesen működjenek hibrid-felhő környezetben is.

  • Felhőalapú biztonsági mentések: Védje meg adatait – függetlenül attól, hogy hol vannak – közvetlen biztonsági mentésekkel olyan népszerű nyilvános felhőobjektum-tárolókra, mint például a Microsoft Azure Blob.
  • Rugalmas munkaterhelés: Könnyen mozgathatja a munkaterheléseket a helyszíni környezet és a felhő között tesztelés, DR vagy teljes áttelepítés céljából.
  • Zsarolóvírusokkal szembeni ellenállás: Erősítse meg végső védelmi vonalát a zsarolóvírusok ellen immutable (megmásíthatatlan) és air-gapped (teljesen külön, leválasztva tárolt) biztonsági másolatokkal hibrid infrastruktúrájában.

Összegzés

A hibrid felhő nem csak a nagyvállalatok számára készült. Hatékony eszköz kis- és középvállalkozások számára is, amelyek a rugalmasság, a költségoptimalizálás és az adatbiztonság tökéletes keverékét keresik. Segítségével egyszerűsíthetők a műveletek, új szinteket nyithatunk meg az agilitásban, így versenyelőnyre tehetünk szert. A Veeam adatmentési megoldásai pedig segíthetnek abban, hogy adatai mindig elérhetők és védve legyenek.

Elnyerte a tetszését cikkünk?
Ossza meg másokkal is!
Megosztás Facebook-on
Megosztás Twitter-en
Megosztás Linkedin-en
Megosztás Email-ben
Legutóbbi bejegyzéseink