loader image
AWS költség csökkentése

Így csökkentse AWS költségeit – 16 tipp

Tartalomjegyzék

Manapság egyre több cég mozdul a nyilvános felhő szolgáltatások (public cloud) felé. A váltás oka szinte mindig a költségekben keresendő: a cégek számára egyre nagyobb terhet jelent a régi, hagyományos modell, az adatközpontok, a szerverek és az ehhez kapcsolódó egyéb eszközök beszerzése, fenntartása, üzemeltetése. Sokkal vonzóbb ennél a felhős informatika ígérte, a tényleges teljesítésen alapuló fizetés, a “pay-as-you-go” modell.

Az IT átköltöztetése a felhőre azonban nem elég. A szervezetek gyakran elfelejtik a felhőhöz adaptálni stratégiájukat, úgy gondolkoznak, mintha még mindig hagyományos adatközpontjukat működtetnék és emiatt sok pénzt veszítenek.

Az egyik legnépszerűbb nyilvános felhő az AWS (Amazon Web Services) számos eszközt biztosít a cégeknek a költségoptimalizáláshoz. Ebben a cikkben a legnépszerűbb, ám gyakran figyelmen kívül hagyott eszközöket mutatjuk be. Ez nem egy teljességre törekvő, alapos útmutató, de kiváló lehetőség az AWS-használat tervezésének megkezdéséhez, illetve a meglévő gyakorlatok értékeléséhez.

1. Beszéljen az AWS képviselőjével!

Nem lehet sikeres, aki nem látja át teljességében a felhőszolgáltatások üzleti modelljét.  Az AWS mindent megtesz azért, hogy az ügyfelek értsék és használják a szolgáltatást.  Ezért szívesen beszélgetnek partnereikkel, megosztják a legjobb gyakorlatokat, segítséget adnak a költségoptimalizáláshoz. Vegye fel a kapcsolatot AWS képviselőjével és avassa be terveibe, kérjen tőle tanácsot!

Fontos tudni, hogy a startup vállalkozások jogosultak lehetnek az úgynevezett AWS-kreditekre is az üzleti inkubátorokon vagy magán az AWS-en keresztül.

A nagyvállalatok is kedvezményhez juthatnak, ha elérik az erőforrás-felhasználás egy bizonyos szintjét. A kulcs itt a fiókkezelő ismerete és az átláthatóság.

2. Kezdje az AWS használatát ingyenes csomaggal!

A startupokra visszatérve: Felmerül a kérdés, miért nem kezdik az ingyenes csomaggal az AWS használatát? Igen, így kevesebb erőforrás áll a rendelkezésére, esetleg vannak más időbeli és teljesítménybeli megszorítások is, viszont ezzel csökkenthetők a kockázatok, időt nyerhet a végleges átállás előtt.

Érdemes tudni, hogy ingyenes csomag is háromféle létezik:

  • korlátlan idejű,
  • 12 hónapos,
  • adott, rövid időszakra szóló.
AWS ingyenes csomagok
AWS ingyenes csomagok

3. Válassza meg gondosan az AWS szolgálttásrégióját!

Könnyű észrevenni, hogy az AWS szolgáltatás ára mindig függ az adott adatközpont (“felhő”) fizikai elhelyezkedésétől. Ebből következik, hogy sokszor megéri az erőforrásokat egy olcsóbb helyre migrálni. Nem kell azonnal nemzetközi szinten gondolkodni! Két olyan európai adatközpont mint Frankfurt és Stockholm árai között is akkora különbség lehet, ami éves szinten már egy nagyobb cég számára is érzékelhető.

Lehetőség kínálkozik az adatok megosztására is: a kevésbé igényes, vagy a statikus adatok elhelyezhetők egy távolabbi adatközpontban is. Fontos, hogy ezeknél a műveleteknél szigorúan be kell tartani a GDPR előírásait!

4. Válassza ki az EC2 példányok megfelelő típusát!

Az EC2 szolgáltatás általában az AWS – kaland egyik első állomása. Az EC2 (Elastic Compute Cloud) lehetővé teszi a felhasználóknak, hogy virtuális gépeket béreljenek, amin saját alkalmazásaikat futtathatják.

A több, mint 60 fajta példány (instance) komoly csábítás. Érdemes egy nagy levegőt venni és átgondolni, mi is az adott cél. A feladatok átgondolása segít leszűkíteni az igénybe veendő szolgáltatásokat.

5. Használja mindig a legmodernebb CPU-t!

Feltétlenül ellenőrizze a példány műszaki adatai között, hogy a használt technológia nem kifutó-e már. A CPU gyártók egyre nagyobb teljesítményű és egyre kisebb energiafogyasztású CPU-kal állnak elő, amiket az AWS is implementál.
Például a  c4.xlarge-ról a c5.xlarge-ra való átállás 10 példány esetében már évi 2,500 dollár megtakarításhoz vezet, miközben a 16-ról 20 GB-ra növelt RAM minden példánynál 5 százalékkal növeli a teljesítményt.

AWS C4 és C5 család összehasonlítása
C4 és C5 család összehasonlítása

6. Fontolja meg az ideiglenes adatok EC2 példányban való tárolását!

Az AWS felhasználók jellemzően EBS tárolót (lemezeket) használnak az új EC2 példány beállításához. Létezik egy másik megoldás is: helyi lemez használata az EC2 Instance Store-on keresztül. Ennek a megoldásnak az előnye, hogy a kapcsolódó instance (példány) leállásakor ezek a lemezek törlődnek. Használatuk ingyenes, mivel a felhasználók a példányok használata után fizetnek.

Miközben érthető, hogy senki nem akar értékes adatokat lokális lemezeken tárolni, ez a megoldás tökéletes ideiglenes adatok (pl. cache, log) tárolására.

A fontos adatok tárolására megfelelő teljesítményt és mögöttes tárolókapacitást biztosítanak az SSD, vagy akár az NVM tárolók is.

7. Használja ki a spot instance-ok nyújtotta lehetőségeket!

Az AWS lehetővé teszi, hogy kihasználatlan EC2 kapacitásokat (spot instance) vegyen igénybe. Ezek ára a kereslet-kínálat pillanatnyi alakulása szerint változik és jellemzően jóval alacsonyabb a “hivatalos” árnál. Mindez automatikusan menedzselhető, vagyis egy előre definiált ár alatt hozzáférhet ezekhez a kapacitásokhoz. Természetesen bizonyos, kritikus műveletek nem végezhetők így, de a médiafájlok renderelése, Big Data elemzés stb. során jelentősen csökkenthető így az EC2 számla.

AWS Spot Instance-ok árazástörténete
AWS Spot Instance-ok árazástörténete

8. Mérje fel előre igényit és köteleződjön el még időben!

Miközben a nyilvános felhők rugalmasságáról, a beruházások rendszeres, kiszámítható költségekkel való kiváltásáról beszélünk, egyes AWS jellemzők éppen az ellenkező irányba visznek. A Reserved Instances (RI) lehetőség, vagyis az EC2 kapacitások előzetes lekötése például akár 50 százalékos megtakarítással is járhat az igény szerinti használathoz képest.

Az 1-3 évre lekötött (kedvezményes) RI-k az elvégzendő feladatoktól függően rugalmasan kombinálhatók az on-demand EC2 példányokkal.

9. Objektumok tárolása

Az AWS többféle tárolási szintet kínál, különböző árkategóriákban. Ezeknél a teljesítmény, az elérhetőség és a tartósság jelentősen eltérhet. A három széles kategória az objektum, a blokk és a fájl tárolás.

Az Amazon az objektumok tárolására az S3-at (Simple Storage Service) ajánlja. Ez mindhárom említett tárolási kategóriában a legköltséghatékonyabb megoldás.

Az Amazon S3-an belül könnyen mozgathatja az adatokat az egyes osztályok között, így egyensúlyozhat a hozzáférés gyakoriságával, optimalizálhatja a tárolási költségeket.

AWS S3 tárolók részleges összehasonlítása
AWS S3 tárolók részleges összehasonlítása

10. Alkalmazza az életciklus-házirendet!

Az AWS S3-at használva feltétlenül alkalmaznia kell az életciklus-házirendet. Ez természetesen némi előzetes olvasást és a dokumentáció alapos tanulmányozását igényli. 

Ez az életciklus-házirend az objektumokra vonatkozó szabályok kombinációját tartalmazza, melyek jól definiált felhasználási mintákat tartalmaznak. Így a következő felhasználási módok lehetségesek:

  • Életciklus szabályok használata az objektumok kezelésére az egész életciklusuk alatt.
  • A lépcsőzetes tárolás automatizálása a költségek csökkentése érdekében.
  • Objektumok lejárati idejének kezelése a megőrzési igények és az SLA-k alapján.

Ezek megfelelő konfigurálás esetén nagyon hatékony eszközök.

Ismerje meg a különbséget az S3 tárolási osztályok között és kezdjen játszani az életciklus-szabályokkal, hogy azok a lehető legjobban illeszkedjenek cége szükségleteihez.

Életciklus-házirend létrehozása
Életciklus-házirend létrehozása

11. Törölje a több részből álló, befejezetlen feltöltéseket!

Az S3 “multipart upload” funkciója úgy gyorsítja fel a nagy fájlok feltöltését, hogy lehetővé teszi azok kisebb, logikus részekre való szétvágását és párhuzamos feltöltését. A probléma akkor jelentkezik, amikor ezek a feltöltések valamilyen okból nem fejeződnek be.

Az ilyen módon feltöltött, hiányos adatok nem láthatóak, nem jelennek meg a tárolóban és nem is törlődnek automatikusan. Létezésükre csak akkor derül fény, amikor jelentősen megnőnek a havi számlák. Ennek megelőzésére lépjen be a “bucket management” beállításba, hozzon létre egy új életciklus-szabályt és aktiválja a “clean up incomplete multipart uploads” (hiányos többrészes feltöltések törlés) opciót.

Hiányos többrészes feltöltések törlése
Hiányos többrészes feltöltések törlése

12. A nem használt példányok és adatbázisok automatikus kikapcsolása

A nem használt erőforrások meghatározó szerepet játszanak az AWS számla alakulásában. Ha csak hagyja, hogy a tétlen példányok és adatbázisok csak úgy pihenjenek, valami olyasmiért fog fizetni amit nem is használ. Ha például egy fejlesztési környezetet csak munkanapokon, munkaidőben használ, akkor felesleges azt heti hét napon, napi 24 órában futtatni. Ha a munkaidő végén, illetve hétfőn leállítja és csak legközelebb, a munkaidő kezdetén indítja újra ezt a környezetet, csaknem a költségek felét megtakaríthatja. Az Amazon Cloud Watcher automatikusan figyelmeztet, ha egy példány az előre megadott időnél hosszabban “pihen”.

Az Amazon CloudWatch működése
Az Amazon CloudWatch működése

13. Használja az AWS árkalkulátort!

Az AWS Pricing Calculator kitűnő eszköz, ami a felhasználó számára több, mint 40 AWS szolgáltatás költségének becslését teszi lehetővé. Ez nem csak a későbbi számlát jelzi előre, de nagyon megkönnyíti a választást a lehetséges stratégiák között.

Ha például az igény szerinti EC2 példányokról az RI-re vált (amihez megtakarítási terv is társul), azonnal meg tudja nézni, melyik elemhez milyen kedvezmény tartozik.

Ha bármilyen elemet ad a kalkulátorhoz, az azonnal mutatja az eredményt így segít a szükséges szolgáltatás kiválasztásában.

14. A fogyasztás monitorozása standard elemekkel

Az AWS Cost Explorer praktikus eszköz, ami vizuálisan jeleníti meg, hova is megy a pénz, pontosan rámutat, melyik szolgáltatás kerül a legtöbbe. Aki mélyebbre szeretne ásni, érdekes összefüggésekhez, mintázatokhoz juthat.

Az AWS Cost Explorer segítségével nyomonkövetheti a példányok fogyasztását.
Az AWS Cost Explorer segítségével nyomonkövetheti a példányok fogyasztását.

15. A felhasználók konszolidálása egy közös “master” fiók alatt

Ha egy szervezettől több ember működteti az AWS-t, a konszolidált számlázással nem csak a fizetés lesz egyszerűbb, de így könnyebben elérik azt a szintet is, ahol egyes erőforrásokra, mint az S3-ra kedvezményt lehet kapni.

Egyes AWS szinteken a nagyobb forgalmat és az előre tervezett vásárlásokat (pl RI-k megtakarítási tervvel) is csökkentett árakkal díjazzák. További előny, hogy a nem használt erőforrások egy fiókon belül az egyik alfiókból a másikba áthelyezhetők. A korábban említett költségoptimalizáló eszközök itt is eredménnyel alkalmazhatók.

16. Számoljon a hálózati költségekkel is!

Az AWS networking külön tanulmányt érdemelne. Itt most inkább csak néhány tippet emelünk ki.

  1. Ha erős az adatforgalom a telepített rendszer és az AWS között, a Direct Connection beállítás segíthet a hálózat megfelelő működésében, a sávszél, az adatátvitel és a biztonságos kapcsolat megteremtésében.
  2. A statikus tartalom (képek, videók, zenék) jobban és olcsóbban terjeszthető az S3 és a CloudFront kombinációjával. A világ különböző részein elhelyezett edge szerverekkel a végfelhasználók az adatokat a hozzájuk legközelebb lévő gyorsítótárakból kaphatják meg.
  3. Elemezze a forgalmat a különböző AWS szolgáltatások között. Konfigurálja a VPC végpontokat úgy, hogy a forgalom a VPC-ből a többi szolgáltatásig, mint például az S3-ig menjen keresztül a végponton. Így az internetet és a nyilvános hálózatokat megkerülve egy olcsóbb és biztonságosabb hálózathoz juthat.

Ráadás: Veeam Backup for AWS

Most, hogy el van látva a költségkezelésre vonatkozó tippekkel, ideje beszélnünk egy szoftverről, ami sokat segíthet Önnek. A Veeam Backup for AWS segítségével biztonsági mentést készíthet az EC2 példányairól, ezzel biztosíthatja védelmüket és további műveleteket hajthat végre, mint a rendszer helyreállítása az AWS-re ,vagy akár helyi szerverre, vagy az adatok igény szerinti mozgatása az infrastruktúra mentén. Ezen túl a Veeam Backup mindig mutatja az adott műveletből adódó előrelátható AWS költséget, így a költségvédelmi stratégia a megfelelő módon alakítható.

Veeam Backup for AWS - költségelőrejelzés funkció
Veeam Backup for AWS – költségelőrejelzés funkció

A Veeam ingyen igénybe vehető szolgáltatásai közé tartozik a Cloud Mobility. Ez lehetővé teszi a rendszer helyreállítását saját üzemeltetésű szerverről EC2-re és Cloud Tier-re, ami hatékony biztonsági mentést nyújt az S3-ra. Emellett lehetőséget biztosít az adatok megváltoztathatatlanná tételére, így megvédi azokat a zsarolóvírusoktól. Mind a Cloud Mobility, mind pedig a Cloud Tier a Veem Backup & Replication elválaszthatatlan része.

Összegzés

Miközben nem létezik olyan varázsgomb, aminek megnyomásával optimalizálható a felhős informatika működése, létezik számos olyan módszer, amit alkalmazva jelentős összegek takaríthatók meg.

Cikkünkben csak a legfontosabb eszközöket, módszereket mutattuk be. Ezeket érdemes kipróbálni, finomítgatni. Az eredmények önmagukért beszélnek majd!

Elnyerte tetszését a Veeam Backup for AWS? Vegye fel velünk a kapcsolatot, szakértő munkatársaink segítségére lehetnek egyedi igényei átbeszélésében, a megfelelő licence-csomagok kiválasztásában.

Elnyerte a tetszését cikkünk?
Ossza meg másokkal is!
Megosztás Facebook-on
Megosztás Twitter-en
Megosztás Linkedin-en
Megosztás Email-ben
Legutóbbi bejegyzéseink