loader image
Így készítsen Microsoft Teams mentést a Veeam segítségével

Így készítsen Microsoft Teams mentést a Veeam segítségével

Tartalomjegyzék

Ment már úgy el otthonról, hogy elfelejtette bezárni a lakása ajtaját? Hazatérve mindent rendben talált? Szerencséje volt! Egy ilyen tapasztalat alapján mégis hiba volna megállapítani, a biztonsági zár értelmetlen, távollétében felesleges zárni a lakást.

A kellő óvatosságot, a védelem szükségességét tagadják azok is, akik nem készítenek biztonsági mentést számítógépükről, az azon futó szoftverekről, adatokról. Ami a legmeglepőbb, nemcsak az otthoni, hanem céges felhasználók is hajlamosak a bagatelizálni a biztonsági mentések fontosságát. A Veeam 2020-ban készült felmérése szerint a cégek 75 százaléka annak ellenére nem rendelkezik semmilyen biztonsági mentéssel, hogy többségüket (55 százalék) már érte korábban valamilyen adatvesztés a felhőben.

Veszélyben a Microsoft 365

A legnagyobb veszélyben a Microsoft 365 (korábban Office 365) szoftverei vannak. Az ok egyszerű: a vállalatok kulcsfontosságú adataik 60 százalékát valamilyen Office  – leginkább Word, Excel) dokumentumokban tárolják.

Sokan azt hiszik, hogy a felhős alkalmazásokról nem szükséges biztonsági mentést készíteni. A hardver meghibásodása, vagy egy áramkimaradás esetén valóban elérhetők a korábbi adatok a felhőből, de egy véletlen adattörlés, vagy egy vírustámadás esetén csak a biztonsági mentésre lehet támaszkodni.

Érdemes tudni, hogy a Microsoft 365 a megosztott felelősség elvét alkalmazza. A Microsoft gondoskodik a hardverről, a szoftverfrissítésekről, a biztonsági foltokról, ugyanakkor a felhasználó dolga, hogy gondoskodjon a saját adatai biztonsági mentéséről. Ha például a cégnél valaki véletlenül töröl egy fájlt, akkor annak helyreállításáért nem a Microsoft a felelős.

Hogyan menthető a Teams?

A Microsoft Teams a Microsoft 365 viszonylag új, de annál gyorsabban növekvő népszerűségű tagja. A koronavírus-járvány alatt rohamosan terjedő videókonferencia-szolgáltatás mellett nagyon elterjedt a Teams többi szolgáltatása is: a chat, a hangüzenetek és más fájlok küldése stb.


Jól látható trend, hogy a cégen belüli email-forgalom egy része áttevődik a Teamsre és beszélgetésként jelenik meg. Ezek a beszélgetések tehát egyre több olyan információ tartalmaznak, amire később szükség lehet, vagyis mentésük alapvető fontosságú.

Ha szükség van rá, akkor menteni kell. A Teams azonban nem egy saját adatbázissal rendelkező önmagában álló alkalmazás, hanem a Microsoft 365 szerves része. Ebből következik, hogy a Teams adatai szét vannak szórva az Office 365 felhőben. A chatek (Message Data), a képek, a fájlok, a felvételek, a hangüzenetek… és így tovább, mind mind másutt, másféleképpen tárolódnak. (Ha belegondolunk, nagyon hasonló ez ahhoz a tárolási módhoz, amit az agyunk használ.)

Így működik a Teams mentés: adataink visszaállítása

A mentési képességeket vizsgálva 3 paramétert szükséges megnézni:

1. RPO (Recovery Point Objective) – ez a mentések gyakoriságára vonatkozik.

2. RTO (Recovery Time Objective) – a visszaállításhoz szükséges időt adja meg.

3. Háttéralkalmazás által nyújtott támogatás – ez arra ad választ, mennyire alkalmas egy alkalmazás a Teams adatok helyreállítására. A hagyományos Microsoft 365 mentésre szolgáló szoftverek rendre itt véreznek el.

Mivel a Teams több Microsoft 365 alkalmazásban (Exchange, SharePoint, OneDrive for Business van szétszórva, a helyreállítás egyáltalán nem triviális feladat. A Teams komponensek keresése és helyreállítása nehézkessé és lassúvá teszi a folyamatot.

A problémát felismerve a Microsoft a biztonsági mentésre és helyreállításra szakosodott cégek részére elérhetővé tette a Teams API-ját. Ez lehetővé tette, hogy ezek a cégek elkészíthessék saját mentési alkalmazásukat a Teamshez. A Microsoft 365-os komponensek mentésében már nagy gyakorlattal rendelkező Veeam a mögöttes meta-adatokhoz hozzáférve így létre tudta hozni saját Teams mentés-helyreállítási rendszerét.

A Veeam Backup for Microsoft 365 programba integrált Teams kezelése jól átlátható és rugalmas. A program részét képező Veeam Explorer segítségével az egész szervezet Teams alkalmazásainak mentése böngészhetővé válik és kijelölhető visszaállításra bármilyen adat. Az adott fájl keresésére vonatkozó beállítások további 17 paraméter segítségével pontosíthatók.

A Teams backup felületei a Veeam más programjait már használók számára ismerős, de az új felhasználók számára is villámgyorsan megtanulhatók. Használatával akár néhány kiválasztott fájl, vagy a cég teljes Teams aktivitása gyorsan kiválasztható és menthető.

Összegzés

A Teams növekvő népszerűsége miatt egyre fontosabbá vált az ott keletkező információk biztonsági mentése és helyreállítása. A Teams sajátos helyzete, beépülése a Microsoft 365 egyéb programjaiba sokáig megnehezítette ezt a feladatot.

A Veeam Backup for Microsoft 365 részeként elérhető Microsoft Team Backup új helyzetet teremtett. Az egyszerű integrációnak, kezelésnek, a mentés/helyreállítás a megnövekedett mentési sebességnek és a skálázhatóságnak köszönhetően teljesen új minőséget hozott létre a piacon.

Elnyerte tetszését a Veeam Backup for Microsoft 365? Vegye fel velünk a kapcsolatot, szakértő munkatársaink segítségére lehetnek egyedi igényei átbeszélésében, a megfelelő licence-csomagok kiválasztásában.

Elnyerte a tetszését cikkünk?
Ossza meg másokkal is!
Megosztás Facebook-on
Megosztás Twitter-en
Megosztás Linkedin-en
Megosztás Email-ben
Legutóbbi bejegyzéseink