loader image
Veeam távmunka

Biztonságos távmunka a Veeam segítségével

Tartalomjegyzék

A hardverkereskedők számára sokáig emlékezetes marad majd 2020 tavasza, amikor a cégek tucatszámra, szinte válogatás nélkül vették meg és vitték el a laptopokat. Kellettek a gépek, szinte bármilyen áron, mivel a váratlanul „home office”-ba kényszerült munkatársakat megfelelő eszközzel kellett ellátni.

A változások mértékét jelzi, hogy miközben 2020 februárjában még mindössze a munkavállalók 2,3 százaléka dolgozott otthonról, a KSH szerint májusra ez a szám már 17,2 százalékra szökött fel.

Bár a számítógépek beszerzése viszonylag zökkenőmentesen ment végbe, maradt bőven tennivaló. Az addig ellenőrzött körülmények között, a biztonságos céges tűzfal mögött dolgozó emberek és gépeik hirtelen jellemzően védtelen házi környezetbe kerültek.

Munka biztonsági mentés nélkül?

A távmunka kapcsán jelentkező egyik legsúlyosabb probléma a megfelelő biztonsági mentési lehetőségek hiánya. Hiába működik a cégnél gondosan kidolgozott mentési szabályzat, ha a távmunkában dolgozók nem férnek hozzá a központi hálózathoz, a céges rendszerekhez. (A KKV-k többsége nem képes biztonságos VPN hozzáférést biztosítani dolgozói számára.) A legtöbb otthonról dolgozó nem ismeri a helyi mentés lehetőségeit sem.

A Veeam megoldást kínál a távmunkásoknak

Mindez ijesztően hangzik? Igen, de szerencsére léteznek megoldások. A Veeam 3 szinten is kínál távmunkában is kitűnően használható szoftvereket.

Helyi mentés a Veeam Agent for Windows segítségével 

A távmunkások túlnyomó többsége Windows környezetben dolgozik. Számukra kínál kényelmes helyi mentést és visszaállítást a Veeam (10 munkaállomásig INGYENES, felette licencelhető) programja. Ezt az alkalmazást az átlagos felhasználók számára tervezték, akik csak használják a számítógépet, de  nincsenek otthon a rendszeradminisztráció rejtelmeiben.

A Veeam Agent for Windows gyors telepítése után már csak egy külső HDD/SDD meghajtóra van szükség és a program máris elkezdi a rendszeres mentéseket.

Átfogó felügyelet: Managed Veeam Agent

A távmunkában dolgozók új változókat hoztak be a céges adatmentés és adatvédelem már eddig is meglehetősen összetett egyenletébe. Bár a gépek egyedi, helyi mentése jó megoldás a Veeam Agent for Windows segítségével, az IT adminisztrátorok többet akarnak. Látni szeretnék, hogy a távmunkában dolgozó rendszeresen mentik, illetve a céges rendszerekbe továbbítják adataikat.

Hálózat a távmunkások bevonásával

A távmunka egyik legnagyobb hátránya a munkatársak közti információcsere nehézkessége. Otthonról dolgozva hirtelen elvesznek a munkahelyi hálózat nyújtotta előnyök.

A Veeam Powered Network megoldást kínál erre – ráadásul INGYEN, korlátozások nélkül! A rendszeradminisztrátorok site-to-site, vagy point-to-site VPN-alagutakat képezhetnek, konfigurálhatnak, vagy kapcsolhatnak össze segítségével. Mindezt egyszerűen, intuitív módon, néhány kattintással tehetik meg. További előny, hogy a fő komponens (HUB) az Azure-on, vagy az AWS Marketplace-en keresztül telepíthető.

Összegzés

Reméljük, hogy hamarosan magunk mögött tudhatjuk ezt a kihívásokkal teli időszakot. Teljesen megnyílnak majd az irodák, lesznek, akik majd ismét a régi módon dolgoznak, de egészen biztos, hogy a távmunka aránya sokkal magasabb lesz, mint ezelőtt volt. A Veeam felsorolt megoldásai segítenek abban is, hogy cége adatai a jövőbeli, hibrid munkavégzés mellett is mindig biztonságban legyenek.

Elnyerték tetszését a Veeam távmunka megoldásai? Vegye fel velünk a kapcsolatot, szakértő munkatársaink segítségére lehetnek egyedi igényei átbeszélésében, a megfelelő licence-csomagok kiválasztásában.

Elnyerte a tetszését cikkünk?
Ossza meg másokkal is!
Megosztás Facebook-on
Megosztás Twitter-en
Megosztás Linkedin-en
Megosztás Email-ben
Legutóbbi bejegyzéseink