loader image
Így válasszon biztonsági mentési megoldást 2021-ben

Így válasszon biztonsági mentési megoldást 2021-ben

Tartalomjegyzék

Azt elmúlt évek egyik legerősebb trendje a “felhősödés”. A Forrester és a Veeam közös tanulmánya szerint a cégek harmada ad valamilyen felhőalapú szolgáltatást vagy infrastruktúrát meglévő arzenáljához.

A felhős megoldások terjedése teljesen új helyzetet jelent az adatvédelem számára is, ugyanakkor az egyre komplexebb, gyakran többféle felhő használatán alapuló (multicloud) rendszerek a korábbitól eltérő adatmentési és visszaállítási stratégia kialakítását tették szükségessé.

A mentési stratégia fő területei

Miközben a döntéshozók 80 százaléka érti a személyes adatok, az adatbiztonság, az adatok integritása körül problémákat, és szeretne is megoldást találni rájuk, az informatikai környezet folyamatos, gyors változásai azt rendkívül megnehezítik. Az átláthatóság érdekében a védelmi stratégiában az alábbi területeket érdemes elkülöníteni:

  • Átfogó védelem
  • Skálázható helyreállítás
  • Egyszerű kezelhetőség
  • Automatizálás és összehangolási lehetőségek
  • Insightok és ismételten felhasználható adatok
  • Biztonság

Nézzük meg kicsit részletesebben a felsorolt területeket:

Átfogó védelem

Miközben egyre több az eleve a felhőre tervezett (“cloud native”) megoldás, a cégek továbbra is sok helyben telepített technológiát használnak, ezeken számos, az üzlet szempontjából kritikus alkalmazás fut.

Az alkalmazások és az adat-architektúrák heterogenitása komplex adatvédelmi megoldásokat tesznek szükségessé. A legfontosabb cél megvédeni az üzletet a válságtól. Az átfogó és heterogén stratégiának nem csak arra kell kiterjednie, hogy mit akar a szervezet megvédeni (fizikailag létező, virtuális, felhőben tárolt adatok), hanem hogy milyen formában tárolják ezeket a védendő adatokat (lemez, szalag, vagy más adattároló).

Az adatok védelmén túl az alkalmazott szoftvernek átfogó megoldást kell nyújtani a mentés, a pillanatfelvételek, a vállalati adatok rugalmas megőrzésére, és ha az üzlet ezt megköveteli, az adatkészletek egyszerű mozgatására az egyes platformok között.

Skálázható helyreállítás

Az exponenciálisan növekvő mentési igények, az eltérő adattípusok, a mentési gyakoriság ellenére a cégeknek gondoskodniuk róla, hogy adataikról megfelelő gyakorisággal másolat készüljön. Fel kell készülni ezeknek a másolatoknak a hosszútávú, biztonságos tárolására és helyreállítására is.

A helyreállítási igények nagyon eltérőek lehetnek. Előfordul, hogy csak néhány e-mailről van szó, de lehetséges, hogy egy egész adatközpontot kell rekonstruálni.

Különös gondosságot igényel a zsarolóvírus-támadás utáni helyreállítás. Olyan stratégiára van ilyenkor szükség, ami az adatállandóság biztosítása mellett gondoskodik róla, hogy a helyreállítás során ne fertőződhessen vissza a környezet.

Alapkövetelmény a biztonsági mentéshez használt rendszereknél, hogy a felmerülő legkülönbözőbb helyzetekben is megbízhatóan működjenek.

Egyszerű kezelhetőség

Az IT manapság sokféle technológiát – adatbázisok, felhős szolgáltatások, virtualizáció stb. – kezel. Mindegyik más-más módon működik és másféle védelmet igényel. A backup eszközöknek integrálnia, és többféle szinten támogatnia kell az adatforrásoknak ezt a sokszínű portfólióját. Mindennek ellenére a biztonsági mentés nem növelheti tovább az IT adminisztrátorok amúgy is jelentős terhelését. Ugyanakkor a mentési infrastruktúra állapotának, működésének megértése, kapacitásának folyamatos monitorozása, a mentési terv készítése be kell hogy épüljön az IT-stratégiába. Rendkívül fontos, hogy az egyszerűen kezelhető backup rendszer csökkentse az IT rendszerek komplexitását. Csak ezen a módon növelhető a biztonsági mentés hatékonysága.

Automatizálás és összehangolás lehetőségek

A cégek minden korábbinál több adatot állítanak elő.  A leállás, vagy adatvesztés ma elfogadhatatlan. A hatósági szabályozások és a verseny szigorú adatvédelemre kényszeríti az IT-t. A termékfejlesztéstől az ügyfélszolgáltig rendkívül felgyorsultak a folyamatok. A változások hagyományos, manuális kezelése szinte biztosan védelmi rések keletkezéséhez vezet.

A gyors belső változások, és a növekvő felhasználói elvárások csak új módszerekkel kezelhetők. Az eljárásmódok által vezérelt adatvédelem képes automatikusan befolyásolni a változásokat.

Az IT csapatoknak olyan modern adatvédelmi megoldásokra van szükségük, amelyek képesek integrálni az IT-orkesztrációs eszközöket, így a munkafolyamatok automatikusan képessé válhatnak a mentési feladatok végrehajtására.

Insightok és ismételten felhasználható adatok

A vállalatoknak gondoskodniuk kell róla, hogy üzleti és szabályozási célokra rendelkezésre álljanak az adatok másolatai. Egy modern backup rendszer megtérülése (ROI) nem egyszerűen csak az adatok helyreállításának biztosításából következik, hanem az adattárak kihasználásának egyéb üzleti lehetőségei is szerepet játszanak benne. Az alkalmazásfejlesztési tesztek, az IT biztonság, compliance ellenőrzés – ezek az adatok felhasználásának a leggyakoribb módjai. Az adatok ilyen többszörös felhasználásának érdekében a mentési rendszernek képesnek kell lennie kivennie ezeket a kért adatokat a háttér adattárakból. Lehetővé kell tennie a harmadik féltől származó alkalmazásoknak is ezeknek az adatoknak a biztonságos lekérését, használatát, a tesztadatok kezelését.

Biztonság

Felbukkanásának valószínűsége és a kiváltott hatás miatt a zsarolóvírusok globális kockázatot jelentenek a cégek számára.

A zsarolóvírusok amellett, hogy kódolják a munkához használt adatokat, törlik  háttérrendszereket, a biztonsági másolatokat, így eltörlik az utolsó védelmi vonalakat.  A cégek, szervezetek csak akkor tudnak védekezni, ha a rendszereket és az adatokat egyaránt a kibervédelmi stratégia részévé teszik.

A szabályozott iparágakban dolgozó cégeknek légréssel elválasztott másolatokkal, változtathatatlan fájlrendszerekkel, csak olvasásra alkalmas (WORM) adattárakkal biztosítható az adatok változatlansága. Az IT vezetők felelőssége az adatok távoli elhelyezésén és az éles rendszerről való leválasztásán alapuló gyakorlat kialakítása. Ez biztosíthatja csak, hogy ne kerüljön a fertőzött állományból véletlenül malware a helyreállított másolatba.

Összegzés

A zsarolóvírusok elleni védelemhez elkerülhetetlen a fenti iránymutatások betartása, de a hatékony küzdelemhez szükség van a megfelelő eszközökre is. A Veeam, az adatmentés és helyreállítás világszerte elismert eszköze. Ismerje meg működését a gyakorlatban, vegye fel a kapcsolatot munkatársunkkal!

Elnyerte a tetszését cikkünk?
Ossza meg másokkal is!
Megosztás Facebook-on
Megosztás Twitter-en
Megosztás Linkedin-en
Megosztás Email-ben
Legutóbbi bejegyzéseink